TRAKTOR, KOMUNÁL, ALŽBĚTA, ALCHYMIE, METANOL, Újezd u Přelouče 27.5. 2023 – report

Je to na mě hanba, Újezd nemám od baráku zas tak daleko, ale přesto jsem tam byl na téhle výjimečné akci vůbec poprvé.

Výjimečná akce to byla a pokud někdo bude tvrdit že ne, tak tam buďto nebyl nebo srovnává nesrovnatelné. Vytvořit podmínky a atmosféru festivalu namísto tradiční pojetí parketu, to byl záměr odvážný a velká výzva, ovšem podařilo se v maximální míře, jak to jenom šlo. Vedle parketu je totiž velice pěkný a pro akci tohoto druhu velmi vhodný plácek, jinak fotbalové hřiště, kde stačilo postavit velkou stage (to se to hezky kecá, když se na to můžu koukat z pozice diváka), nějaké ty toiky a stánky a máme fesťák jak vyšitý.

METANOL

METANOL

Nemám rád příjezdy na poslední chvíli a pokud to jenom trochu jde, snažím se dostavit na místo s dostatečným předstihem. Stíhám zvukovku METANOLu a trochu se občerstvit, než to METANOL zahájí. Úvodem připomínám, že pro styl, který hraje METANOL, jsem donedávna měl jen slova pohrdání.

Připadalo mi to celé jako light verze metalcoru, aby si masové publikum taky přišlo na své a nemuselo si zvykat na tvrdší zvuk. Jenomže chyba, to bych METANOLu těžce křivdil, a to si opravdu, ale opravdu (po Klausovsku :D) nezaslouží. Jejich set měl sympatický švih a živelnou energii, na úvod naprosto ideální volba.

Přistihl jsem sám sebe, že ani nemám divný pocit na patře jako kdysi, a dokonce jsem se nikým nenucen přesunul pod pódium, bych lépe slyšel. METANOL se, soudě podle reakcí publika líbili nejen mě. A není se čemu divit, jejich živá prezentace snese srovnání s mnohem věhlasnějšími kapelami a pokud kráčí o to prodat naživo svou muziku, METANOL jednoznačně přesvědčili.

ALCHYMIE

ALCHYMIE

ALCHYMIE – stejný případ, jako u METANOLU, naživo jsem je viděl poprvé. A vážení, měl jsem lidově řečeno hubu dokořán. Naprosto suverénní koncertní projev, uvolněná a elegantní atmosféra, instrumentální úroveň netřeba komentovat. Došlo na starou známou pravdu, že nezáleží na formě ale na obsahu. 

Nenásilné a přirozené prolnutí rocku s folkem způsobem, který není až tak úplně běžný je jednou z nejsilnějších zbraní, kterou ALCHYMIE disponuje. Pokud mě ALCHYMIE ze záznamu zaujala jako zajímavá kapela, setkání blízkého druhu je zcela jiná situace a naprosto překonává vše předcházející.

Nato, že moje domácí hudební hřiště je dost jinde, sežral jsem to ALCHYMII, jak se říká, i s navijákem. Krásně zvonivý zvuk kytar, skvělý baskytarista, a takto bych mohl pokračovat. Tohle je kompletně dospělá kapela, která má rozhodně potenciál ještě významně vyrůst.

ALŽBĚTA

ALŽBĚTA

Žádná okecávací omáčka není vůbec potřeba, ALŽBĚTA je zavedený pojem a koncertní jistota, o tom není nutné vést spory ani verbální přestřelky. ALŽBĚTU jsem naposledy viděl ještě před covidem, což jsou už více než tři roky.

Tentokrát mi přišla jako politá živou vodou, a že to ani minule nebyl žádný čajíček pro batolata. Svou roli hraje samozřejmě fakt, že metalová klasika je přesně to moje. Při pohledu do publika bylo naprosto jasné, že nejsem sám, lidi křepčili, hulákali a já s nimi. Na rozdíl od ALCHYMIE a METANOLu jsem si mohl béknout spolu s kapelou a ani mě nikdo nemusel pobízet.

KOMUNÁL

KOMUNÁL

Má stále co říci a podle outfitu mnohých přítomných jsem soudil, že přišli především na tuhle bez přehánění legendární kapelu. Škoda pro mě jen, že nemám KOMUNÁL absolutně zažitý, doteď jsem znal tak akorát jméno a jednu až dvě skladby.

Ale nikdy není pozdě a KOMUNÁL mi to tenhle večer jaksepatří vynahradil. Pořád jsem si říkal, co ty ženský z práce na tom KOMUNÁLU vidí, tak jsem dostal pořádnou ťafku a dobře mi tak! Naprosto a bez přehánění skvělý koncert od začátku do konce, a to jsem si nedal ani žádnou zvláštní přípravu před akcí. Stačilo prostě být u toho – jak prosté a jednoduché.

TRAKTOR

TRAKTOR

Netřeba představovat a dělat ze sebe laciného znalce, jistě znají všichni. Nechci být za šťouru, ale po tom, co předvedly předchozí kapely, ležela na place před TRAKTORem hozená rukavice. Tak zkušení matadoři domácí scény, jakými TRAKTOR bezpochyby je, se toho leknout ani nemůžou. Se zkušeností starých mazáků na to vlítli na první dobrou a grande finále v Újezdě vypuklo.

Že o kapele nejvíce prozradí živé hraní, je stará známí pravda a u TRAKTORu to samozřejmě platí úplně stejně. TRAKTOR na mě pořád působí jako nesmírně pohodová kapela se srdečním přístupem a pramálo záleží, jak velkou se stala za posledních několik let (ono těch let už bude o něco víc, málo platný letí to jak splašené spřežení). Viděl jsem je už hodně krát a bez přehánění jsem schopen říct, že nikdy jsem neodcházel s pocitem polovičatého koncertu a Újezd nebyl výjimkou z pravidla.

Na závěr vyloženě musím…a já chci něco říct, a já to řeknu – zvuk… Zvuk byl po celou dobu nezávisle na konkrétní kapele naprosto luxusní, ať hrál kdo hrál. Pokud jsem úvodem tvrdil, že se tenhle večer povedlo vše, co se povést mohlo včetně počasí, tak vězte, že fakticky nekecám.

Text: Jirka

Foto: Petra Santová

REKLAMA

Něco skončilo, ale něco zase brzy začne. Zapište si do kalendářů termín 5.8.2023!!!

PŘEDPRODEJ: https://qrticket.cz/produkt/slamak-rock-fest-2023/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *